Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svemu što izlazi iz usta Gospodnjih

Život u Bogu je jedini pravi život, vječni život, za koji imamo hranu u svemu što izlazi iz usta Jahvinih, a to sve dar je Božji ljudima koji možemo prihvatiti samo sa zahvalnošću i povjerenjem u ljubav Božju.

"Sjećaj se puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš. Ponizivao te i glađu morio, a onda te hranio manom, za koju nisi znao ni ti ni tvoji oci da ti pokaže kako čovjek ne živi samo o kruhu nego o svemu što izlazi iz usta Jahvinih" (Pnz 8, 2-3).

Čovjek često zaboravlja Boga, zaboravlja sve dobro što mu je učinio i vraća se svojim starim, lošim navikama. Što treba činiti kako se to ne bi dogodilo? U čitanju iz knjige Ponovljenog zakona, koje se čita na blagdan Tijelova, nalazimo nekoliko uputa, savjeta kako čovjek neće zaboraviti Boga.

Prvi savjet glasi: Sjećaj se! Misli se na sjećanje koje pobuđuje zahvalu Bogu za sve dobro koje nam je učinio, na sjećanje koje pobuđuje strahopoštovanje prema Bogu kako ne bi, ponovo, upali u situacije u kojima bi bili daleko od Boga, sjećanje koje nas drži budnim i spremnim za Gospodina.

Drugi savjet glasi: Neka vlada zakon Gospodnji u tvome srcu! Svaki zakon ima svoje zapovijedi koje treba obdržavati pa tako i zakon Gospodnji. Zakon Gospodnji je mir između Boga i čovjeka i između ljudi, a zapovijedi ljubav prema Bogu (svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom) i čovjeku (kao samoga sebe).

Treći savjet glasi: Žeđaj za Bogom! I to za Bogom prisutnim u sv. euharistiji. Vidimo i savjet kako to treba činiti: "Jahve te je ponizio i glađu morio, a onda te hranio manom za koju nisi znao ni ti ni tvoji oci", tj. u poniznosti i pokori ( odricanju, postu) kako bi bili spremni susresti se sa Gospodinom prisutnim, na otajstven način, u sv. euharistiji.

Četvrti savjet glasi: Ako budeš tako činio upoznat ćeš što je to pravi život! Život u Bogu je jedini pravi život, vječni život, za koji imamo hranu u svemu što izlazi iz usta Jahvinih, a to sve dar je Božji ljudima koji možemo prihvatiti samo sa zahvalnošću i povjerenjem u ljubav Božju prema nama, kao oca prema svojoj djeci.