Papa kulture života

Jednu stvar ne smijemo smetnuti s uma: Ivan Pavao II nije svjedočio samoga sebe, nego Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista i upravo je u tome njegova najveća veličina.


U 84. godini života i 27. godini službe nasljednika sv. Petra na čelu Crkve, u vječnost se preselio sluga Božji, naš papa, Ivan Pavao II.
Njegove zasluge ne treba posebno isticati. Zasigurno će ostati upamćen kao "papa-putnik" koji je razumio svijet, uspio uspostaviti neposrednu komunikaciju s ljudima cijelog planeta te znao iskoristiti medije masovnog komuniciranja za širenje svojih ideja. Znao je prepoznati i dobro razlikovati stvari i tradicije u Crkvi koje treba promijeniti, a koje su "reforme" samo zahtjev pomodnog liberalizma. Od svojih (i crkvenih) uvjerenja nije odstupao ni onda kada se to masama nije sviđalo. Vjerujem da ga je upravo ta s jedne strane popustljivost a s druge čvrstoća i učinila tako popularnim. Njegov će pontifikat zasigurno biti predmet mnogih proučavanja i rasprava.

Ipak, od svega onoga što je papa činio, zastupao i branio, jedna mi se ideja čini najvažnija: beskompromisna borba za kulturu života. Bilo mi je tako dirljivo gledati i slušati kako se stari papa, na izmaku snaga, bezrezervno zalaže za život, bio on na svome početku u majčinoj utrobi ili na svome zalazu u staračkoj dobi. Upravo su njegovi posljednji mjeseci i dani bili najuvjerljivije svjedočanstvo koliko je Karol Wojtila iskreno volio život. Nije popustio pred pritiscima da odstupi i time je pokazao da je svaki život vrijedan življenja. Ako je on mogao s tolikim patnjama koje su mu bolesti donijele vršiti svoju tako odgovornu službu gotovo do posljednjeg dana, argumenti za eutanaziju se pokazuju besmislenima, makar ih se nagrađivalo i Oskarima (kao što je slučaj s jednim novijim filmom).

Naravno, jednu stvar ne smijemo smetnuti s uma: Ivan Pavao II nije svjedočio samoga sebe, nego Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista i upravo je u tome njegova najveća veličina. Vjerujem da ga je Krist dočekao raširenih ruku u svome kraljevstvu.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!