Vrijeme milosti

Svake godine na Čistu srijedu slušamo poznatu svetopisamsku opomenu: "Sjeti se, čovječe, prah si i u prah ćeš se vratiti."


 ______ piše: fra Dalibor


Pepeo je u Prvom ili Starom zavjetu simbol propadljivosti i grešnika. Pepeljanje označava javnu ispovijed. No, pepeo je i znak čovjekove besmrtnosti. Simbolikom te mrtve tvari čovjek priznaje svoju grešnost te tako postiže Božje milosrđe. Čovjek bez Boga je poput pepela koji se raspada i zauvijek nestaje. Tek u Božjoj ljubavi taj prah postaje tijelo i duša. Postaje neraspadljiv, vječan i besmrtan. Zato taj smrtni i nestalni prah koji se naziva čovjekom, treba neprestano Božju prisutnost i snagu Duha Svetoga da ga učini postojanim u vjeri, nadi i ljubavi.

Simboličnim pepeljanjem ulazimo u ovo povlašteno liturgijsko i pokorničko vrijeme. Često u korizmu doslovno "uletimo" s velikim elanom, raspoloženjem i željom za promjenom i obraćenjem, ali brzo padnemo. Zaboravljajući da je i Isus tri puta pao pod težinom svog križa, na drugim mjestima tražimo davno izgubljeni mir za kojim naša duša čezne kao izgubljeni i žedni siromah za kapljom hladne vode u usahloj pustinji. Svjesni svoje ogoljele duše opet odgađamo novi početak. Svoje obraćenje ostavljamo za neka bolja vremena, ali opet ne shvaćamo da su i promjene s godinama sve teže i teže. U ovom milosnom vremenu svi smo pozvani da posijemo novo sjeme u svoj život. Nad svima, već na Pepelnicu, lebdi Njegova riječ koja odzvanja našim dubinama: "Kraljevstvo Božje ti je pred vratima, obrati se i vjeruj Radosnoj vijesti." Korizma nije vrijeme žalosti, nego proljeće života. Ona donosi čovjeku vjeru u novi početak. Ako zaista želimo promijeniti svoj život, onda to moramo učiniti na licu mjesta! Nije dovoljno samo donijeti odluku i čekati Božji zahvat – treba se odluci podložiti bez ikakva premišljanja. Okrenuti se za 180 stupnjeva. Potrebno je napraviti odlučan zaokret (metaonia) od grijeha i okrenuti se Bogu. Po uzoru na svetog Franju, uđimo u pustinju osame vlastitosti, molitve i šutnje prepoznavanja onog bitnog. Najljepše riječi i najiskrenije molitve dolaze iz šutnje, najdragocjenije svjetlo iz mrklog tunela, a najbolji život iz obraćenja.

  fra3