Sveti Ivan Pavao II.

Vjerujem da nas život i lik Ivana Pavla II. upravo potiče da danas, u našoj svakodnevnici i vremenu, istupimo iz mase prestrašenih, mase koja se boji kušnja, napasti, nedaća i zla. Potiče nas da kročimo svijetom slobodno i bez straha, usmjereni na Krista s kojim, ako doista vjerujemo, nema ako, nema rizika- život je zagarantiran.

        Prije točno 40 godina, na današnji dan, novoizabrani papa Ivan Pavao II. započeo je svoj pontifikat slaveći svetu misu na Trgu sv. Petra. Taj dan ujedno je i uvršten u Katolički kalendar kao njegov spomendan za razliku od svetaca kojih se spomendani uzimaju na dan njihove smrti, odnosno rođenja za nebo. A koju to poruku donosi tadašnji novoizabrani papa, današnji svetac, koja je ljudima ostala osobito zapamćena?

Karol Józef Wojtyła rođen je 18. svibnja 1920. u poljskim Wadowicama kao treće dijete. Stariju sestru nikada nije upoznao jer je umrla prije njegovog rođenja. Majka Emilija umrla je kad mu je bilo osam godina, a tri godine kasnije umire mu i stariji brat Edmund. 1938. upisuje se na sveučilište Jagiellonian u Krakowu završivši višu školu u Wadowicama. 1939. kad su nacisti zatvorili sveučilište, mladi je Karol radio u kamenolomu,a zatim u kemijskoj tvornici „Solvay“. 1942., nakon očeve smrti, osjetivši svećenički poziv, „otvara širom svoja vrata Kristu“ i u tajnosti pohađa predavanja na Teološkom fakultetu Sveučilišta Jagiellonian kao bogoslov Krakowske nadbiskupije. Studij nastavlja i nakon rata sve do 1946. kad je zaređen za svećenika. Nakon toga odlazi na daljni studij teologije. 1948. vraća se u Poljsku obnašajući službe kapelana i profesora. U 38. godini života, 1958., postaje najmlađi poljski biskup. Šest godina kasnije papa Pavao VI. imenuje ga krakowskim nadbiskupom, a 1967 kardinalom. Kao nadbiskup sudjelovao je na Drugom vatikanskom koncilu od 1962.-1965. 16. listopada 1978. kardinali ga odabiru za 264. Papu. Bio je to prvi slavenski papa u povijesti, a i prvi ne-Talijan nakon 455 godina. Sedam dana kasnije, 22. listopada, na Trgu sv. Petra, Ivan Pavao II. ostavlja vjernicima onu biblijsku i Božju, univerzalnu i uvijek potrebnu, snažnu i ohrabrujuću poruku: „Ne bojte se. Otvorite, štoviše, širom otvorite svoja vrata Kristu.“ 

Osobno sam se uvijek pitao, što je to tako posebno kod Ivana Pavla II.? Zašto je on svet i zašto su toliki u njemu vidjeli sveca? Koja to karizma zapravo krasi ovoga sveca? Mislim da bi odgovor na to mogao biti sljedeći: njegovo autentično življenje ovih njegovih riječi koje je izgovorio na početku pontifikata; autentično življenje vjere bez straha i život potpunog predanja Kristu. Ovakvo naime življenje, daje posebnu slobodu, pristupačnost i otvorenost- darove Duha savršenije od onih naravnih. Svi su se ti darovi mogli vidjeti na ovom svecu, na ovom papi kojega su zavoljele mase ljudi, a osobito mladi koji su osjetljivi upravo na takvu vrstu duha, kojom su i otali sveci kroz povijest približavali ljude Kristu. „Ne bojte se“ me uvijek podsijeća na onaj događaj iz Matejeva evanđelja (Mt 14, 22-33) kada apostole u lađi zahvaća oluja te oni, prestrašeni, na vodi ugledaju Isusa, koji im govori: „Ne bojte se“ (Mt 14, 27). Svako vrijeme ima svoje oluje, ali svako vrijeme ima i svoj „Ne bojte se“.

        U vremenu hladnog rata, seksualne revolucije i mnogih nedaća 20.-og i 21.-og stoljeća, koje su oskvrnjavale i oskvrnjavaju ljudski slobodu i ljudski duh, Isus na čelo svoje putujuće Crkve šalje glasnika koji hodi po moru istih zbivanja da kaže svojim učenicima, svome vijernom puku, „Ne bojte se“. Ali ne samo da ga Krist šalje izreći to, nego ga stvlja u samu oluju, kao što je i sam stao, da bi pokazavši svoju vjeru, drugima svijetlio jasno te vlastitim životom stajao iza svojih i Kristovih riječi. Takav duh osvaja srca onih otvorenih, onih žednih, a takav primjer potiče „riskirati“ prići Kristu po vodi i „usuditi se“ prkositi oluji i bijesnim valovima. Vjerujem da nas život i lik Ivana Pavla II. upravo potiče da danas, u našoj svakodnevnici i vremenu, istupimo iz mase prestrašenih, mase koja se boji kušnja, napasti, nedaća i zla. Potiče nas da kročimo svijetom slobodno i bez straha, usmjereni na Krista s kojim, ako doista vjerujemo, nema ako, nema rizika- život je zagarantiran.

Sveti Ivane Pavle II., moli za nas!