Priča o najsretnijoj tragediji

Događaji koje opisuje današnji evanđeoski ulomak najsretnija su tragedija u povijesti čovječanstva. Dok Bog ljudima na najočitiji način pokazuje koliko ih ljubi, čovjek Bogu pripravlja križ...

Mk 14, 1 – 15, 47

Pred ovim događajima nemoguće je ne zašutjeti. Nema riječi koja je dovoljno snažna, a da se uklopi u kontekst onoga što se događalo tih dana u Jeruzalemu. Događaj sličan tome nije se dogodio nikada prije niti će se dogoditi ikada poslije. Jednom zasvagda se dogodilo. Snaga toga što se dogodilo proteže se do vječnosti. Snaga te iste Ljubavi za nas je otvorila nebesa. No, kako je krenuo početak događaja?

Sve počinje sa proslavom Isusove posljednje Pashe. Pasha je trajni spomen-čin na čudesno izbavljenje židovskog naroda iz Egipta. Bilo je potrebno ljudima ostaviti i trajni spomen-čin na čudesno izbavljenje svih nas iz ropstva grijeha. Zbog toga je Isus na Posljednjoj večeri ustanovio sakrament Euharistije po kojem ostaje trajno prisutan među nama. Znao je što slijedi i da zbog nas mora ostati trajno prisutan, jer bismo se drugačije izgubili.

I na to čovjek opet ima odgovor: izdaja. Isus je bio Dobro koje provocira. Sve ono što je različito od nas, provocira nas. Ponekada to ne možemo ni podnijeti. Želimo to ukloniti. Ponukan onim što je Đavao već bio usadio u njegovo srce, Juda poljupcem vrši predaju Sina Čovječjega u ljudske ruke. Isus ne bježi od časa koji je morao doći. Naprotiv – predaje se bez imalo otpora, a jedini je imao pravo na otpor jer nikome nije učinio  nikakvo zlo.  

Nakon što biva osuđen, izbičevan, porugan i trnjem okrunjen, Isus grli svoj križ u ime svih nas koji smo taj križ pripravili. Zapravo smo ga pripravljali sami sebi, ali On ga velikodušno uzima na sebe. Ne može On drugačije nego ljubiti. Ljubi do kraja. Sve do smrti. Svakoga od nas. Bez iznimke.

Događaji koje opisuje današnji evanđeoski ulomak najsretnija su tragedija u povijesti čovječanstva. Dok Bog ljudima na najočitiji način pokazuje koliko ih ljubi, čovjek Bogu pripravlja križ. Bog je živio među ljudima i pozivao na međusobnu ljubavi i ljubav prema Njemu. Čovjek je dao odgovor na tu ljubav. Neki su uzvratili ljubavlju, a neki su uzvratili križem. No, ta ljubav je i križ pretvorila u najsavršeniji proglas ljubavi prema onima koji su istu tu Ljubav doveli na križ. Pobjeda koju je Ljubav izvojevala za nas na križu kadra je promijeniti svako srce koje joj se otvori i skupa sa rimskim satnikom reći: »Uistinu, ovaj čovjek bijaše Sin Božji«.