Svećeničko i đakonsko ređenje u Tomislavgradu

U nedjelju 12. srpnja 2009. u Tomislavgradu je biskup Ratko Perić zaredio fra Dražana i fra Nikolu za svećenike, te fra Vinu za đakona.

U nedjelju 12. srpnja u sklopu proslave Dana svetog Nikole Tavelića i 800. obljetnice Reda, nakon devetnice posvećene prvom službeno proglašenom svecu iz hrvatskog naroda, na svečanom misnom slavlju ispred duvanjske bazilike u 11 sati, biskup Ratko Perić zaredio je dvojicu naših kandidata za svećenike: fra Nikolu Rosančića iz župe Tomislavgrad i fra Dražana Borasa iz župe Vitina, a sveti red đakonata primio je fra Vine Ledušić iz župe Bukovica. U 10 i 30 započela je svečana procesija ulicama grada s kipom sv. Nikole koji su nosili članovi hajdučke družine Mijata Tomića. Nakon procesije i izraza dobrodošlice zahvale i pozdrava svim gostima i domaćim vjernicima, gvardijana fra Mladena Rozića, uslijedilo je misno slavlje na kojem je uz biskupa i provincijala koncelebriralo preko četrdeset svećenika. U prigodnoj propovijedi biskup se osvrnuo na više razina slavlja koje su se ispreplele u današnjem danu: proslava zaštitnika župe, mučenika sv. Nikole, franjevački jubilej, zatvaranje Pavlove godine, otvorenje Svećeničke godine, i u svemu tome đakonsko i svećeničko ređenje. Sve ove elemente biskup je sročio u skladnu cjelinu obraćajući se najprije ređenicima da ostanu vjerni svojim obećanjima, te kroz molitvu ustrajni do kraja.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se, a posebno ređenicima, obratio i provincijal fra Ivan naglasivši, uz čestitke ređenicima i njihovim roditeljima, da se danas možda više no ikad traže vjerodostojni i sveti svećenici čije će glavno obilježje biti molitva. Potom je župnik fra Vinko Kurevija zahvalio svima nazočnima a posebno onima koji su dali svoj doprinos da se ovogodišnji Dani sv. N. Tavelića obilježe na visokoj organizacijskoj, kulturnoj i duhovnoj razini i dožive svoj vrhunac u središnjem slavlju i ređenju svećenika i đakona. Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički objed u samostanskoj dvorani te kulturno - umjetnički program u popodnevnim satima.  

Vrlo lijepo vrijeme, veliki broj fratara i svećenika, veliko mnoštvo vjernika, Župni zbor, skladna liturgijska asistencija naših bogoslova, dobra organizacija te posebno naši novoređenici učinili su jučerašnji dan u Tomislavgradu uistinu lijepim darom našoj Zajednici u godini Jubileja.