Svečani zavjeti u Zadru

U četvrtak, 30. rujna 2010. u crkvi sv. Frane u Zadru na svetkovinu sv. Jeronima, zaštitnika Franjevačke provincije Dalmacije i Istre, svoje su doživotne zavjete položili bogoslovi fra Nikica Devčić i fra Gabrijel Škibola.


Svečano euharistijsko slavlje, na kojem su asistirali bogoslovi hercegovačke i zadarske provincije, predvodio je te zavjete fra Nikičine i fra Gabrijelove primio provincijal fra Jozo Sopta. Fra Jozo se u propovijedi osvrnuo na svetkovinu sv. Jeronima istaknuvši kako se Franjevačka provincija koja se prostire hrvatskim priobaljem – Istrom, Dalmacijom te seže sve do Boke kotorske svojim utjecanjem pod zaštitu sv. Jeronima 1393. identificirala s dugom tradicijom štovanja tog crkvenog oca, naučitelja i autoriteta svog vremena, osobito na istočnoj obali Jadrana. Zatim se obratio zavjetovanicima kazavši kako ne smiju klonuti, nego neka prepuste Bogu ljudske planove i uzdaju se u dobrog Oca. Isto tako, poželio im je krepost odvažnosti, postojanosti, odlučnosti i jasnoće te da budu ono kako će ih Duh Božji voditi. Sveto misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor bogoslova hercegovačke i zadarske provincije pod ravnanjem fra Tihomira Bazine i orguljsku pratnju fra Branimira Novokmeta. Litanije svih svetih prije samog čina zavjetovanja otpjevao je fra Tihomir Bazina. Nakon zavjetovanja mladoj su braći čestitali stariji fratri i kler, a bogoslovi, rodbina i prijatelji nakon sv. misnog slavlja na domjenku u samostanskoj blagovaonici.

Fra Nikici i fra Gabrijelu još jednom od srca čestitamo i želimo im mir i ustrajnost na putu Gospodnjem, u odori sv. Franje.