Redovnici, redovnice i posvećeni laici u Mariji Bistrici

Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava održao se u subotu, 14. ožujka 2015. u Mariji Bistrici

U ovoj Godini posvećenog života obilježili smo još jedan jako važan događaj za nas redovnike i redovnice. U nacionalnom hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, 14. ožujka održano je svečano euharistijsko slavlje povodom nacionalnog susreta redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika. Na ovom susretu sudjelovao je veliki broj redovnika,  redovnica i laika iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a sve to u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Večer prije, redovnici, redovnice i Bogu posvećeni laici zajedno su molili na bdijenju u zagrebačkoj katedrali.

Misno slavlje u bistričkom svetištu predslavio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački, uz koncelebraciju apostolskog nuncija, nadbiskupa Alessandra D’Errica i ostalog biskupskog zbora, na čelu sa predsjednikom hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem i predsjednikom Vijeća HBK-a za posvećene osobe, mons. Matom Uzinićem te brojnim redovničkim svećenicima predvođenima poglavarima. Pod misom su skladno i svečano pjevali članovi Redovničkog band aida. Zahvaljujući HRT-u, HKR-u te Radio Mariji ovo misno slavlje mogli su pratiti svi oni koji nisu mogli doći, posebno naši bolesnici. U liturgijskoj asistenciji su sudjelovali i naši bogoslovi.

Nakon misnog slavlja, uslijedilo je međusobno druženje i razgovor, uz okrjepu. Bilo je prelijepo vidjeti toliko mnoštvo redovnica i redovnika sa osmjehom na licima. Posebno bih istaknuo ogroman broj mladih osoba koje su svoje živote posvetili Bogu. Sa sigurnošću možemo reći da se ne moramo bojati za budućnost redovničkih zvanja. Ipak u molitvenim nakanama i dalje stoje molitve za nova duhovna zvanja.  

U 15 h molili smo Križni put koji je predmolio fra Ivica Petanjak, OFM Cap., novoimenovani krčki biskup. Autor razmišljanja o postajama križnog puta je fra Ante Vučković. Sudjelovali su redovnice, redovnici i sav prisutni puk. Nakon završetka križnog puta i završnog blagoslova novoimenovanog biskupa svi su se uputili svojim kućama, svojim zajednicama.

Duhovna snaga potječe iz molitve, kako je to naglasio i kardinal Bozanić. Potaknuti ovim događajem, ne sumnjamo u plodnost rada koje redovnici i redovnice neumorno ostavljaju za sobom. Kako molitvom, tako i fizičkim radom služeći prvo Bogu, a potom i ljudima. Neka nas sve prati Božja ruka i moćni zagovor Majke Božje Bistričke.