Preminuo fra Stojan Zrno

Dana 21. prosinca,preminuo je u plućnoj bolnici Jordanovac u Zagrebu, fra Stojan Zrno, član Hercegovačke franjevačke provincije.

 
Dana 21. prosinca, u ranim jutarnjim satima, nakon teške bolesti, preminuo je u plućnoj bolnici Jordanovac u Zagrebu, fra Stojan Zrno, član Hercegovačke franjevačke provincije, u 64. godini života, 45. godini redovništva i 38. godini svećeništva.
Fra Stojan Zrno je rođen 22. veljače 1950. godine u Šuici. Sjemenište završava u Visokom. Bogosloviju polazi u Sarajevu 1972., zatim odlazi u Fuldu 1973., gdje ostaje do svoga ređenja. Vraća se u Hercegovinu i biva kapelan u Mostaru od 1976. do 1977., zatim odlazi u Čitluk i tu ostaje do 1982. godine, da bi od 1982. pa do 1986. bio u Tomislavgradu, nedaleko svoga rodnog mjesta. Nakon poziva i osobne odluke za misionara odlazi u Belgiju 1986., da bi u listopadu iduće godine otišao u Kongo (Zair). Djelovao je kao župni vikar u Kayeyu od listopada 1987. do veljače 1992., župnik u Kayeyu od veljače 1992. do listopada 1995., katedralni župnik u Kamini od listopada 1995. do veljače 2000. te župnik u Kimpangi od veljače 2000. Posljednje dvije godine zbog teške bolesti boravio je na liječenju u Zagrebu. Ove godine, nakon provincijskog kapitula, imenovan je i pomoćnim odgojiteljem (meštrom) nâs bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije.

Ispraćaj tijela pokojnog fra Stojana bit će u ponedjeljak, 23. prosinca, u 15,00 sati u našoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2. Sprovodno euharistijsko slavlje bit će u crkvi u Tomislavgradu u utorak, 24. prosinca, u 13,00 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Karauli.

Našeg pokojnog Stolu (kako smo ga odmilja zvali) pamtimo po radosti i vedrini koju je unosio u naše živote. Među nama bogoslovima bio je vrlo omiljen i obljubljen. U sjećanje nam se urezuju mnogi trenutci kojima je na osobit način svjedočio Radosnu vijest. Ni u životnim nedaćama i poteškoćama nije odustajao, na sebi svojstven način, pokazivati misionarski žar koji je uvijek u sebi gajio. Nedostajat će nam njegove životne anegdote kojima je svakodnevno obogaćivao našu zajednicu. Njegov spomen zauvijek ostaje urezan u naše živote kao spomen na čovjeka koji nas je svim srcem iskreno ljubio i čuvao.

STOLE, HVALA!

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!