Mlada misa fra Bojana Rizvana

Naš fra Bojan proslavio je svoju Mladu misu...

 
U nedjelju, 13. srpnja 2014., u župnoj crkvi sv. Fuske u Linardiću na otoku Krku, u 10 sati svoju Mladu misu je proslavio fra Bojan Rizvan, član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Proslavi Mlade mise prethodila je trodnevnica koju su predvodili svećenici koji su u fra Bojanovu životu ostavili duboki trag i to redom: fra Ante Mrvelj, fra Ivan Miklenić te msgr. Sanjin Francetić. Na taj su se način župljani pripremali za veliku proslavu Mlade mise koju su čekali dugih dvadeset i sedam godina.
 
U nedjelju, prije početka euharistijskog slavlja, procesija se zaputila iz župne kuće prema rodnoj mladomisnikovoj kući. Na kućnom je pragu uslijedio roditeljski blagoslov mladomisniku nakon čega je procesija krenula prema crkvi sv. Fuske. Po dolasku, ispred oltara, uslijedio je pozdrav dječaka Filipa koji je mladomisniku izrecitirao prigodnu pjesmicu. Nakon toga, svoj je pozdrav uputio i domaći župnik vlč. Krešimir Dajčman pozivajući mladomisnika da započne euharistijsko slavlje.

Mladomisnik je euharistijsko slavlje predslavio u koncelebraciji s generalnim vikarom Krčke biskupije msgr. Slavkom Zecom, spomenutim župnikom vlč. Krešimirom Dajčmanom, fra Ivicom Vrbićem OFMCap, gvardijanom i župnikom župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, koji je i propovijedao mladomisniku, domaćim svećenicima: preč. Ivom Jurasićem, Antonom Zecom, Ivom Buićem i provincijalovim delegatom fra Tomislavom Šankom te uz još dvadesetak svećenika. 
 
Na euharistijskom su slavlju čitanja i molitvu vjernika čitali članovi mladomisnikove rodbine te prijatelji. Kao što je spomenuto, mladomisniku je propovijedao njegov dugogodišnji prijatelj i ispovjednik fra Ivica Vrbić. On se u svojoj propovijedi dotakao njihova dugogodišnjeg prijateljstva te je na jednostavan franjevački način govorio vjernicima i mladomisniku pozvavši ga da ostane u Božjoj ljubavi te ona bude mjera kojom će prilaziti i služiti ljudima. 
 
Uslijedio je prinos darova koji su prinosili fra Bojanovi roditelji i sestra. Na euharistijskom slavlju je pjevao mješoviti zbor iz župe sv. Ante Padovanskog na splitskom Poljudu, gdje je mladomisnik proveo svoju đakonsku godinu. Poslije popričesne molitve, a prije mladomisničkog blagoslova uslijedili su pozdravi mladomisniku. Prvi je mladomisnika pozdravio župnik, vlč. Krešimir Dajčman, nakon čega je uslijedio pozdrav fra Tomislava Šanka koji je u ime odsutnog provincijala fra Andrije Bilokapića prenio pozdrave i lijepe želje. Poslije toga je uslijedio pozdrav generalnog vikara Krčke biskupije, msgr. Slavka Zeca koji je iskrenim i srdačnim riječima pozdravio mladomisnika predavši mu mladomisničku trubu koja je dugih dvadeset i sedam godina čekala novoga vlasnika. Msgr. Zec je potom mladomisniku darovao sliku s motivom župne crkve sv. Fuske.

Nakon toga je uslijedila i mladomisnikova zahvala. Mladomisnik je biranim riječima zahvalio svima koji su u njegovom životnom hodu ostavljali tragove ljubavi. Spomenuo se i svih onih teških trenutaka i lomova koji su pratili njegov život te pozvao na praštanje za sve one trenutke u kojima je ljubav bila manjkava i necjelovita. Mladomisnik se dotakao i svih onih koji su nesebično i sebedarno pomogli da mladomisničko slavlje bude vrijedno svoga imena ne skrivajući pritom važnost tihog i predanog služenja koje je naizgled oku nevidljivo. Potom je pozvao braću mladomisnike da Kristovim vjernicima podijele mladomisnički blagoslov.
 
Poslije euharistijskog slavlja je uslijedilo zajedničko fotografiranje nazočnih svećenika te čestitke mladomisniku. Slavlje je nastavljeno u hotelu Malin u Malinskoj. Program je vodio fra Diego Deklić. Od mnoštva nadahnutih i iskrenih pozdrava valja spomenuti srdačne čestitke kardinala Josipa Bozanića te riječkog nadbiskupa msgr. Ivana Devčića. 
 
Na kraju, valja spomenuti da se za cijelo vrijeme priprave za mladomisničko euharistijsko slavlje te samo slavlje moglo vidjeti radosno zajedništvo u ljubavi koje je uspjelo nadvladati svu rastresenost i nemir oko organizacije. No, jedan detalj nikomu nije mogao promaći, a i sam ga se mladomisnik dotakao u svojoj zahvali. Naime, iako je vremenska prognoza predviđala pljusak u prijepodnevnim nedjeljnim satima do toga nije došlo. Mladomisnik se utekao zagovoru sv. Fuske pri čemu je nastala i kratka zagovorna molitva: 
 
Molimo sveta Fuska,
Zaštiti nas od pljuska.
Da nam kiša ne pada,
Da misa bude mlada. 
 
Ova se molitva pjevala cijelu trodnevnicu. I usitinu, tek pola sata nakon proslave Mlade mise, došlo je do pljuska. Tako je Nebo potvrdilo ovu proslavu. Mladomisniku želimo da u prostor života unese i svoje geslo: Ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15, 9).