Misa za pobijene širokobriješke fratre

Biskup Košić u propovijedi je istaknuo vjeru naše pobijene braće, vjeru koja im je - kako je rekao - omogućila da do kraja ostanu ono što jesu. A bili su katolički svećenici i to je bila njihova krivnja - naglasio je biskup.

 
Početkom veljače 1945. partizani su na Širokome Brijegu učinili strašan zločin nad dvanaestoricom naše braće. Najprije su ih mučki ubili, a zatim njihova mrtva tijela zapalili. U sljedećih danima i mjesecima ubili su ukupno 66 naše braće. Od te kobne 1945. veljača je mjesec naše boli, ali i našega ponosa.
 
U našoj samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća Bl. Dj. Marije u zagrebačkoj Dubravi i ove godine slavljena je sveta misa za našu pobijenu braću. Misu je predslavio, uz koncelebraciju gvardijana fra Draženka i još 16 svećenika, biskup sisački mons. Vlado Košić. Crkva je bila do posljednjeg mjesta ispunjena vjernim pukom koji je i na ovaj način još jednom pokazao ljubav i zahvalnost koju osjeća prema našim mučenicima. Svi zajedno jučer smo u duhu bili sjedinjeni sa onim mnoštvom na Širokom Brijegu, koje je nekako u isto to vrijeme pokapalo tijela fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, dvojice fratara čija su tijela nedavno pronađena u Ljubuškom.
 
Biskup Košić u propovijedi je istaknuo vjeru naše pobijene braće, vjeru koja im je - kako je rekao - omogućila da do kraja ostanu ono što jesu. A bili su katolički svećenici i to je bila njihova krivnja - naglasio je biskup. Pozvao je vjernike da u Širokobriješkim mučenicima gledaju nadahnuće za sebe i svoj život i da se ne boje izgorjeti u ljubavi, baš poput naših mučenika.
 
Gvardijan fra Draženko na kraju svete mise zahvalio je biskupu Košiću i ostalim svećenicima na njihovom dolasku, zahvalio je i vjernom puku što nastavlja svijetom pronositi istinu o našoj braći te je u ime Zavičajne zajednice Široki Brijeg sve prisutne pozvao na druženje u samostansku dvoranu. Pod misom je pjevao zbor bogoslova.