Hodočašće okupilo mnoštvo vjernika

U četvrtak, 21. svibnja 2015. god., u dvorani samostana hercegovačkih franjevaca u Zagrebu promovirana je nova knjiga poznatog franjevca fra Svetozara Kraljevića, koja nosi ime »Hodočašće«...

U četvrtak, 21. svibnja 2015. god., u  dvorani samostana hercegovačkih franjevaca u Zagrebu promovirana je nova knjiga poznatog franjevca fra Svetozara Kraljevića, koja nosi ime »Hodočašće«. Izašla početkom ove godine, u nakladi izdavačke kuće FRAM ZIRAL iz Mostara, ova knjiga izazvala je veliko zanimanje, o čemu najbolje svjedoči prepuna dvorana za vrijeme promocije. Ova nova fra Svetozarova knjiga je zapravo njegovih izabranih 70 propovijedi i eseja.

Večer je počela pjesmom »Došli smo ti, Majko draga«, u izvedbi Zbora bogoslova hercegovačke franjevačke provincije, a pod ravnanjem fra Zvonimira Pavičića. Voditelj programa fra Antonio Musa, zatim je pozdravio sve prisutne, a riječi dobrodošlice uputio je i gvardijan fra Draženko Tomić. Nakon što smo , u kratkim crtama, čuli fra Svetozarov životopis, krenuli smo na predstavljanje knjige. Prvi predstavljač bio je književnik Ante Kraljević. On je u svom osvrtu pokušao osvijetliti sve one dimenzije koje dodiruje ova knjiga. Drugi predstavljač, fra Ante Bekavac je govorio o hodočašću kao teološkoj dimenziji i svim shvaćanjima hodočašća, kako kroz povijest, tako i do najnovijih vremena. Posljednji predstavljač, bogoslov fra Ivan Penavić progovorio je najprije o kulturi čitanja, a zatim i o dimenziji propovijedanja u pozivu svećenikâ. Između govora predstavljača čuli smo još poneku pjesmu te ulomke iz knjige. 

Posljednji je govorio sam autor fra Svetozar, u svojem stilu - vrlo kratko i jednostavno te još jednom pobrao simpatije okupljenog mnoštva i zaradio veliki pljesak. Zahvalio se svim onima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi i izdavanju ove knjige, kao i u organizaciji ove večeri. 

Druženje su okupljeni nastavili uz zakusku koju su pripremili zajedničkim snagama članovi Frame, Franjevačkog svjetovnog reda, volonteri Udruge fra Mladen Hrkać i bogoslovi. Bila je ovo lijepa večer, u kojoj smo se okupili oko našeg fra Svetozara i još jednom otkrili kako je lijepo biti prijatelj Božji i biti prijatelji jedni drugima u ovom životu, koji je hodočašće prema našoj domovini što je na nebesima. Završavamo zato fra Svetozarovim riječima: »Kad te Bog želi blagosloviti, daruje ti prijatelja!«