Đakonsko ređenje brata fra Bojana

Brat fra Bojan zaređen za đakona Svete Majke Crkve!

 
Danas, 12. listopada 2013. godine, u crkvi sv. Nikole Tavelića u Rijeci zaređena su četvorica novih đakona: Đuliano Trdić, Pero Marijanović, Marijan Žderić te naš brat fra Bojan Rizvan, član Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić uz koncelebraciju pedesetak svećenika među kojima su bili preč. Sanjin Francetić, rektor riječkog nadbiskupijskog sjemeništa Ivan Pavao II. te fra Andrija Bilokapić, provicijal Franjevačke provincije svetog Jeronima. Nadbiskup Devčić je u propovijedi objasnio službu đakonata te je pozvao kandidate da budu slušatelji Božje riječi, njezini navjestitelji, a posebice da to navještanje potvrđuju svojim životom. Naglasio je da je prvotna zadaća đakona služenje, te da i oni prionu uz služenje Bogu i braći ljudima kao đakoni, ali i kasnije kao svećenici.

Nakon homilije uslijedio je obred ređenja. Kandidati su u stavu potpunog predanja, prostrti pred oltarom zatražili Božje milosrđe te molitve svetaca u litanijama koje je otpjevao fra Zvonimir Pavičić. Nakon litanija kandidatima je podijeljen red đakonata te su uz pomoć svojih župnika obukli đakonsko ruho. Na kraju slavlja, u ime četvorice đakona, fra Bojan se zahvalio nadbiskupu, poglavarima, roditeljima i svima zalužnima za tijek njihova života. Nakon Bojanovih riječi, obratio se i nadbiskup Devčić, pozvavši đakone da odgovorno vrše svoju službu i okupljeni narod da svakodnevno moli za svoje svećenike i nove đakone. Poslije mise je uslijedilo čestitanje đakonima te okrijepa uz kolače koje su pripravili župljani.