Strah i odgovor

Put je i pred biskupima okupljenima na sinodu o obitelji. Izvješće sa dosadašnjeg rada sinode izazvalo je vjerničku zbunjenost.

Uvijek mi je bilo najteže započeti pisati. Ne zato jer nisam znao kako započeti, nego zato što sam uvijek vagao smijem li kazati ono što mi je na srcu i u pameti te je li mudro i potrebno to izreći. Ipak, u posljednje sam vrijeme sve uvjereniji da je dobro govoriti što ti je na srcu, makar to što govoriš nekome djeluje opasno, nekome nepotrebno, a u tebi samome postavlja brojna pitanja koja nerijetko ostanu neodgovorena.

Ako se samo osvrnemo oko sebe i pogledamo ljude i zajednice koje nas okružuju, ako uđemo u naše međuljudske odnose, vidjeti ćemo kako među nama vlada strah od drugoga. To je nešto u čovjeku. Taj strah često postane toliko snažan da je kadar zarobiti čovjeka i usmjeriti njegove odluke, stavove, ponašanje u nekom potpuno nečovječnom smjeru. Toliki su primjeri oko nas odnosa u kojima nedostaje, ne kršćanska, nego osnovna ljudska dimenzija. I sami smo često kreatori takvih odnosa. Strah koji zarobi čovjeka prisiljava ga da se boji drugoga i onoga što drugi misli. Tako imamo situaciju u kojoj svi govore beskonačnim monolozima: u obiteljima, redovničkim zajednicama, društvu i u Crkvi. Strah od drugoga onemogućuje nam da drugome pogledamo u oči i u srce.

Sveti Franjo na kraju svoga života poziva braću da krenemo ispočetka, jer dosada gotovo da ništa nismo učinili. Zanimljiv je taj paradoks: Franjo – koji je bio instrument u rukama Gospodinovim, naštiman do savršenstva – upućuje sebi i svojoj braći jedan ovakav poziv. Koliko li je potreban jedan ovakav pristup u našim odnosima! Zamislite svijet u kojem bih ja, u kojem bismo mi, imali srce svetoga Franje. Ne bismo ratovali atomskim oružjem, ne bismo se morali brinuti za vlastitu sigurnost, ne bismo morali boriti se za pravedan izborni sustav – sve bismo to imali samo po sebi. Put je pred nama!


Put je i pred biskupima okupljenima na sinodu o obitelji. Izvješće sa dosadašnjeg rada sinode izazvalo je vjerničku zbunjenost. Neki drugi radosno – poneki i zlobno – govore i pišu kako se Crkva tobože okreće od svoje krute doktrine. Kao da je nauk tu da zarobljava. G. K. Chesterton jednom prilikom je rekao: Mi ne želimo Crkvu koja će se kretati za svijetom, nego Crkvu koja će pokretati svijet. Ja bih dodao da slutim da je to bila i Kristova želja.


Sredina je mjeseca listopada. Na današnji dan, 15 . listopada, u sredini mjeseca Kraljice Mira, prije 19 godina, u vječnost se preselio pokojni fra Ferdo Vlašić. Bio je to čovjek, fratar, svećenik, iskreni i bogobojazni Kristov učenik. Osuđen je od komunističkih vlasti na ukupno 24 godine zatvora, a izdržao je više od polovice u najtežim zatvorskim uvjetima. U svemu tome nikada nije prestao biti čovjek, svećenik i franjevac. U smiraju svog života, za ratnih strahota, organizira Bijeli put, pomoć za narod koji se našao u obruču smrti. Fra Ferdu nije pojela mržnja koja se na njemu iskalila. Njegovi su odnosi ostali čisti, ljudski i pobožanjstvenjeni. Pokojni fra Ferdo simbol je uzništva, ali i vizionarstva. Takvi ljudi, koji govore ono što im je na srcu, bez obzira koliko to bilo opasno govoriti, potrebni su nam i danas. Zato zahvaljujemo za sve takve koje nam je Gospodin dao i molimo da pogled svoj svrati na nas i podari nam ih još.