Prvi tjedan došašća: srijeda

Osjećajući potrebu istinskog duhovnog proživljavanja ovoga adventa i želje za iskrenim susretom s Gospodinom odlučili smo na našem portalu svakoga dana objavljivati duhovni i poticajni sadržaj svima onima koji se osjećaju potrebnima toga sadržaja.

Iz evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova. A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.« Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica. (Mt 15, 29-37)

Kao ono nekoć svoje učenike, Isus i nas danas želi dozvati i progovoriti nam. Upravo zato i ovo vrijeme došašća u kojemu Gospodin preko Crkve govori svojima. Vrlo često u buci svijeta ne možemo čuti Isusa, ili nam ono što nam Isus govori biva nerazumljivo. Tada postavljamo pitanja slična onima koje i učenici postavljaše Isusu, pitanja ljudi koji ne vjeruju dovoljno. A Isus čini čudo. Umnaža kruh, ali još važnije – umnaža vjeru svojih učenika. Od onih koji postavljaju pitanja jer ne razumiju, učenici sada bivaju oni koji imaju odgovore jer vjeruju. A te odgovore znamo, sabrani svi su u onoj Petrovoj ispovijesti: Ti si Sin Božji! U ovome došašću obnovimo svoju vjeru.

Molitva: Gospodine Isuse, ti koji govoriš svojim učenicima i koji nama danas po Crkvi zboriš, molimo te za svijetlo vjere da znamo na zamračenim stazama života birati pravi put.

Molitvena nakana za danas: Molimo za umnoženje vjere u Crkvi i našem narodu.