Prvi tjedan došašća: Četvrtak

Tko god sluša ove moje riječi i izvrši ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni.

Iz evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvrši ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.« (Mt 7, 21.24-27)

Svijet u kojem živimo čini se kao kaos. Buka modernog vremena priječi nam često susresti i sebe, a kamoli drugoga. Susret s Bogom nerijetko nije ni na krajevima naših obzora. Ipak, mi spoznajemo i osjećamo, i u ovome svijetu i u ovome vremenu, sklad i smisao, ruku Redatelja koji ipak stvari vodi pravim tijekom. Toliko je riječi oko nas. Kako onda čuti Riječ? I kako Riječi dati odgovor. Počesto pomislimo kako naš odgovor mora biti govor svijeta, kako mora biti niz beskrajnih riječi. Ali, je li uistinu tako? Susret s Gospodinom odvija se u tišini, u svojoj sobi, u kutku vlastitoga bića koje najviše žudi za njim. A taj susret je ona čvrsta stijena sigurnosti na kojoj se može graditi kuća života. Neka nam ovo došašće bude taj susret.

Molitva: Gospodine Isuse, ti koji si glas tihe šutnje, podaj nam sklad srca i usana, da riječima ispovijedamo ono što srcem vjerujemo.

Očenaš, Zdravomarijo, Slava Ocu.

Molitvena nakana za danas: Molimo za milost iskrenog susreta s Gospodinom.