Noć duše

Donosimo Vam jedan nadahnut tekst iz knjižice fra Josipa Vlašića "Tvoje lice tražeći". Nadamo se da ćete u njemu uspjeti prepoznati sebe i svoju čežnju za Bogom... Ili možda Njegovu čežnju za Vama?

        Zašto si stvorio noć, a mene pozvao da ljubim svjetlo? I zašto si prognao ovog siromaha iz vrta vječnosti? Zašto moram bezbrojne noći tragovima Tvojim za zorom vapiti? Ne bi li bilo plemenitije da se nismo niti rastajali, da moju ruku nisi ispustio iz svoje… Pitam sebe, više nego li Tebe, jer znam da je moja krivica… Nisi mogao oteti slobodu onome koji se u ludilu svom htio vratiti zemlji!

        Ipak, udaljen od Tebe, Ti si živio u meni. Negdje duboko u meni… Ti to znaš! I živiš još uvijek, igrajući se sa mnom. Dopuštaš da suzu isplačem i uvodiš me u otajstvo noći. Otkrivam Tvoje svjetlo u noćima svojim. Otkrivam zašto si stvorio noć. I, iako se u meni svađaju strah i nada, ja živim svoju noć iščekujući naš zagrljaj.
        Učitelju, jednoć će se moje od traganja izmorene vjeđe naslonit na Tvoje. Dotad ne dopusti da se ova duša izgubi u zagrljaju tuđem! 

Zaista, “noć sjaji kao dan i tama kao svjetlost..."Tekst je jedan od brojnih tekstova iz fra Josipove knjižice "Tvoje lice tražeći" (Mostar, 2015.). Knjižica je tiskana u maloj nakladi, i prvotno je bila zamišljena, kako sam fra Josip kaže, kao dar njegovim roditeljima za četrdesetu obljetnicu braka. U njoj su sabrani njegovi mnogi tekstovi, prvotno oni s raznih osobnih blogova na kojima je pisao kao bogoslov, a potom i oni iz njegovih svećeničkih dana (tekstovi su pisani u razdoblju od 2006. - 2015.)
Fra Josip Vlašić je rođen 1978. u Sovićima (BiH). Sve donedavno djelovao je u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Od prošle godine živi i djeluje u franjevačkom samostanu u Pazinu, zajedno s još trojicom braće, i pripada europskom misijskom bratstvu
Fundacija bl. Egidija Asiškog.
Jedan je od franjevaca koji su pokrenuli i vode e-duhovne vježbe.