Božje ime

Bog izgovara prvi put svoje ime: Ja sam koji jesam.

 
Ps 145, 1-2.8-11.13cd-14

Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka, Bože, kralju moj!

Slavit ću te, Bože, kralju moj,
ime ću tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka.
Svaki ću dan tebe slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.

Milostiv je i milosrdan Gospodin,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Nek te slave, Gospodine, sva djela tvoja
i tvoji sveti nek te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore.

Vjeran je Gospodin u svim riječima svojim
i svet u svim svojim djelima.
Gospodin podupire sve koji posrću
i pognute on uspravlja.


 

Ovaj psalam nuka na razmišljanje o Božjem imenu. U prispodobi o gorućem grmu u Knjizi Izlaska Mojsija zanima Božje ime kako bi zarobljenim Izraelcima mogao predstaviti toga njihovog Boga koji im se sada obraća i koji im pritječe u pomoć. I Bog izgovara prvi put svoje ime: Ja sam koji jesam. To će reći, ja sam onaj koji je uvijek, koji je trajan, vječan. Ja ne prolazim kao što prolazi vaš život na zemlji. Ja sam moćan i moja djela su velika. Ja sam sve stvorio, sve je moje. I vi ste moji. Moja je vaša sadašnjost i budućnost, jer su obje sadržane u mojoj vječnosti koja ne prolazi. Ja sam vaša sigurnost i jedina utjeha, jer – meni sve dolazi.

Bog je pravi Gospodar i Vladar svojega naroda. Ali on nije otuđeni i daleki Bog, nego Bog koji ima ime, kojega mogu dozvati i koji će ih uslišiti kad god ga zazovu. On ulazi u život svoga naroda, postaje dio njih, spreman je na suživot sa svojim stvorenjima. Taj dar spoznanja Imena Bog daruje ljudima, jednako kao što im je darovao i cijeli svijet. Sve je stvoreno okrunio stvaranjem čovjeka i njemu je sve podložio. Sve ljepote cijeloga stvorenoga svijeta stavljene su ispod čovjeka. Čovjek je ipak stvoren na sliku i priliku Božju i po tome je ljepši od ostatka stvorenja.

No, propalo bi sve stvoreno da Božja milost nije pritekla u pomoć. Kako kaže Petar Krizolog u svom djelu Drugi govor o postu: „Grijeh i kazna uništavali su sve što je došlo na ovaj svijet, jer je krhkost uvijek bila sklona tome da padne, a strogost suca bila je prisiljena kažnjavati... Evo onda zašto je veliko, velikodušno, jedinstveno milosrđe Kristovo, koje je sav sud ostavilo za samo jedan dan, sve čovjekovo vrijeme dodijelilo miru obraćenja..''

Doista, u Kristu nam je iskazano veliko Božje milosrđe. U njemu nam je otkriven i ostatak Božjega imena. Naime, ime Isus u hebrejskoj inačici Ješua znači Bog spašava. Stoga, slaviti i blagoslivljati ime Božje znači slaviti njegovu veličinu, njegovu ljubav i milosrđe jer čovjeka nije ostavio samog. Sam je postao jednim od nas. Iako je svojim imenom učinio da nam uvijek bude blizu, on je postao još bliži, uzevši ovo naše tijelo i posvetivši ga svojim utjelovljenjem, da nas tako svojom smrću spasi i podari nam život vječni.

Doista, Mojsije je u Božje ime izveo Izraelski narod iz egipatskog ropstva. Narod je Boga prepoznao u imenu i djelima. Prepoznajmo i mi Boga u Isusu Kristu, koga Bog divnim učini uskrisivši ga od mrtvih i koji nas izvlači iz ropstva grijeha u obećanu domovinu vječne sigurnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=QuO7krFAWCw

autor meditativno-glazbenog uratka: fra Zvonimir Pavičić