Svjetlost osvanu

Isus traži da se oslobodimo robovanja navikama. Ne traži on nešto što bi za nas bilo loše, nego traži od nas iskorak iz sigurnosti u ono što ne znamo.


U današnjem evanđelju čitamo kako je Isus, nakon što je Ivan predan u tamnicu, ostavio svoj grad Nazaret i nastanio se u Kafarnaumu. Time je onima koji su „živjeli u tami“ donio svjetlost veliku. Donio je radosnu vijest, donio je samoga sebe. Međutim, kao što to uvijek biva, prijeći iz tmine u svjetlost bolan je proces. Zato i nije lako prihvatiti Isusov nauk. Uistinu mnogi ga i ne prihvaćaju. On ne traži od nas samo da povjerujemo ono što nam govori, nego zahtjeva korjenitu promjenu života. Traži ono što je i tada tražio, da se obratimo i vjerujemo evanđelju. Moramo napustiti život sebičnosti i uvijek se iznova okretati Bogu. Bogu koji nas ljubi kao što otac ljubi svoje dijete te želi da mu se ono s povjerenjem preda.
 
Takvi zahtjevi za nas ljude znaju bit zastrašujući. Lako se naviknemo na jedan ritam, na ono učestalo, na sigurno, pa makar i znali da to nije dobro za nas. Kažu da robovi često znaju uzljubiti svoje okove. Zato je Isusov zahtjev tako težak. Isus traži da se oslobodimo robovanja navikama. Ne traži on nešto što bi za nas bilo loše, nego traži od nas iskorak iz sigurnosti u ono što ne znamo. „The leap of faith”( skok vjere ) zahtjeva da u toj nesigurnosti uvijek imamo pred očima njegove sigurne ruke, koje su tu da nas uhvate kada padamo. Taj zahtjev stavlja i pred svoje prve učenike.
 
Ti ribari su imali siguran život, neki od njih čak i obitelji. Imali su, dakako, svoje životne navike. Na Isusovu riječ sve ostavljaju. Ostavljaju sve što su znali i polaze u nepoznato. Na to i nas poziva. Uvijek moramo biti spremni napustiti ne samo ono loše, nego i ono dobro kako bi mogli slijediti Krista. Zato ne bojte se napustiti ni prijatelje ni dom ni braću ni sestre radi Krista, jer sve to nije ništa u usporedbi s onim što nam Bog obećava ako ga pristanemo slijediti. Ovi ribari, koji sve napustiše, mogli su se radovati jer su im imena zapisana na Nebu. Budite sigurni da ni nama Otac ne obećava ništa manje. Na kraju krajeva i sam Isus je morao napustiti ono sigurno kako bi ispunio volju Očevu.