Izdvojiš li vrijeme?

Osobu se, naime, upoznaje izdvajajući vrijeme za nju. A dovoljno je samo nekoliko riječi Isusa Krista da nas duboko pogode i preobraze naš život, nakon što otvorimo svoje srce, prihvatimo i razmišljamo o njegovim riječima u svom srcu.

Današnji je odlomak iz Svetog Pisma čitateljima dobro poznat. Tekst se brzo upija zbog dirljivog događaja koji se zbio u farizejevoj kući. Govor je o grešnici, o nepozvanoj ženi, koja, sva u suzama, oblijeva noge Gospodinove. Ovaj odlomak duboko dotakne čitatelja zbog nježnosti i hrabrosti ženine, zbog njene šutnje koja toliko govori, zbog njenih suza, zbog nježnosti i mudrosti Isusovih riječi, zbog njegovog tako blagog stava, zbog otvorenog kraja u vezi farizeja Šimuna... Nakon čitanja ovog odlomka pojavljuju se razna pitanja.

Što je vidjela ova žena u Isusu? Zašto je vjerovala da joj upravo On može pomoći? Kakav je glas kružio o Isusu? Kako je Isus uspio ostati tako miran? Kako je uspio tako blago djelovati? Što se događa na kraju sa Šimunom?...

U raznim biblijskim razmišljanjima koji su napisani o ovom odlomku čitamo komentare koji nam pomažu bolje shvatiti povijesnu i kulturnu situaciju. Čitamo psihološke analize osoba i egzegetska tumačenja o tekstu, koji nam pomažu da bolje shvatimo ovu perikopu. Stručnjaci nam izlažu svoja istraživanja i približavaju nam tekst za bolje uživljavanje.

Dragi čitatelju, ovaj tekst koji sada čitaš nije plod istraživanja i meditacije, niti je pokušaj još jednog razmišljanja, nego poticaj da sam uzmeš tekst Lk 7, 36 – 8, 3 i pročitaš, ne jednom, ne dvaput, nego više puta. Ovo je poticaj na osobno istraživanje i meditiranje. Sveto Pismo je za sve ljude, a ne samo 'ovlaštene'. Imaš priliku izdvojiti vrijeme i pročitati u obitelji, sa sestrom ili bratom, s prijateljem ili suprugom, ili sam, u tišini svoje sobe, ovaj dio iz Svetog Pisma i dopustiti da djeluje onaj Duh koji je djelovao i kod pisanja biblijskih tekstova. Nemoj se zadovoljiti samo slušanjem drugih, nego osobno, na svojem karakteru i u svojim sadašnjim, konkretnim problemima iskusi i doživi Riječ Božju. Upoznati Krista može se jedino družeći se s njim. Osobu se, naime, upoznaje izdvajajući vrijeme za nju. A dovoljno je samo nekoliko riječi Isusa Krista da nas duboko pogode i preobraze naš život, nakon što otvorimo svoje srce, prihvatimo i razmišljamo o njegovim riječima u svom srcu.

Razmišljaj bez predrasuda o ovom odlomku, o ponašanju ženinom, o stavu Šimunovom, o ponašanju i riječima Isusa Krista, o tome tko je za tebe Isus i jesi li ga već upoznao, razmišljaj o svemu i otvori svoje srce Riječi Božjoj. Hoćeš se možda naći u osobi grešnice koja je našla istinu i kaje se tako duboko? Ili ćeš se možda naći u osobi Šimuna koji traži istinu, u strahu se opravdava i sudi? Ili bi možda želio, kao Isus, istinu iznositi na tako blag, ali snažan način? Da to doznaš treba ti vrijeme. To neće biti izgubljeno vrijeme, nego vrijeme izdvojeno za tebe, u druženju s Onim koji daje odgovore. Razna biblijska razmišljanja će te obogatiti i približiti ti tekst, ali kao što o vinu ne možeš govoriti dok ga ne okusiš, tako i o bogatstvu Svetog Pisma dok ga sam, čitanjem, ne doživiš. Plod tvog druženja i razgovora s Riječi Božjom obogatit će tebe i tvoje bližnje. Ne boj se, zaustavi poslove, ti si Bogu najvažniji i On čeka da mu dođeš, staneš, saslušaš i susretneš ga u šapatu laganog i blagog lahora…