Svetkovina sv. Franje

Proslavili smo svetkovinu svetog našeg oca Franje

Jučer, svečanom misom u 18h, koju je predslavio naš odgojitelj fra Serđo Ćavar, smo proslavili svetkovinu svetoga našega oca Franje. Misno slavlje pjesmom je pratio naš bogoslovski zbor.

Fra Serđo se u svojoj propovijedi dotaknuo pet točaka – pojmova – koje su glavne oznake Franjine osobe. To su: Krist – koji je uvijek bio u središtu Franjina života; evanđelje – koje se uvijek trudio obdržavati i živjeti; malenost – kojom se htio približiti najmanjima i odbačenima u svijetu, htijući biti manji od sviju, manji brat svima; zajedništvo – za koje se svim trudom zalagao da zaživi u prvom redu među svom braćom ljudima, ali i da bude prisutno među svim stvorenjem; ideal – koji se on uvijek trudio nasljedovati te tako i sâm nama postao idealom, idealom koji će nam uvijek biti nedostižan i nedohvatljiv, ali time nipošto manje vrijednim truda i napora stalnog dohvaćanja i suobličavanja njemu.

Spominjući se svetoga Franje, nastojmo nasljedovati njegovu poniznost i malenost, kojima je on išao za Kristom, kako bi i mi sami postali – poput Franje – živa slika Kristova.

Sveti naš oče Franjo, moli za nas!