Završnica proslave 800. obljetnice franjevačkog reda

S geslom "Franjo, idi i popravi moju kuću" krenulo se u trodnevnu završnu proslavu 800. obljetnice franjevačkih početaka (17.-19. rujna 2009.).

Godine 1209. papa Inocent III usmeno je potvrdio pravilo koje je napisao asiški Siromah za sebe i svoje nasljedovatelje. Franjevci se danas, 800 godina poslije, radosno prisjećaju spomenutog događaja sa željom i vjerom da život i duh manje braće ne ostane samo u sjećanju nego da braća danas više nego ikad žive kao siromašni glasnici Kralja.

S geslom "Franjo, idi i popravi moju kuću" krenulo se u trodnevnu završnu proslavu 800. obljetnice franjevačkih početaka (17.-19. rujna 2009.).

Na svečanom koncertu u sigetskoj župnoj crkvi Svetog Križa okupilo se mnoštvo franjevaca i franjevki predvođenih provincijalima i provincijalkama svih franjevačkih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Uvodnu riječ održao je domaćin koncerta provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak. Koncertu je prethodio susret provincijala i provincijalki sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. U izjavi za javnost predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine fra Željko Tolić je istaknuo kako su današnji franjevci i franjevke sretna i povlaštena generacija jer proslavlja 800. obljetnicu postojanja franjevačkog reda.

Program koncerta bio je splet pjesme, slike, svjedočanstva, podsjećanje na doprinos franjevaca franjevačke prisutnosti u hrvatskom narodu. Osobna svjedočanstva izrekli su fra Ivan Široki, Ana Fruk, sestra Dominika Grgat, Branka Černugelj, te fra Bonaventura Duda.

Već za Franjina života i u našim su krajevima postojala franjevačka bratstva, franjevački samostani braće i sestara. Danas je franjevačka obitelj, rasprostranjena po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Vojvodini, na Kosovu i u Crnoj Gori, ustrojena u provincijske zajednice i samostojne samostane, a u svijetu žive franjevački svjetovnjaci organizirani u Franjevački svjetovni red, Franjevačku mladež i svjetovne institute. U glazbenom dijelu izvedena su klasična djela franjevačkih skladatelja, ali i ona moderna. Nastupili su Pjevački zbor 'Josip Štolcer Slavenski' iz Čakovca, solisti Blanka Tkalčić-Breglec, sopran, Sofija Cingula, alt, Tvrtko Stipić, tenor, Henrik Šimunković, bas, uz orguljsku pratnju Anđelka Igreca. Glasovitu 'Pjesmu stvorova' izveli su Ena Pongrac i Božidar Bogdan. Nastupili su i Damir Rodiger, Klapa 'Nostalgija', 'Novo svitanje', Nonet franjevaca konventualaca, Emilio Kutleša, fra Ivan Matić i Marijan Brkić. Trebao je nastupiti i fra Šimun Šito Ćorić, ali je zbog bolesti bio spriječen te su njegovu pjesmu izveli prisutni pjevači.

Sutradan, također na Sigetu, bilo je večernje molitveno bdijenje koje je predvodio fra Zvjezdan Linić. U tijeku četverosatnog bdijenja molilo se, meditiralo i pjevalo se u duhu sv. Franje. Izmjenjivali su se čitači svetopisamskih tekstova, tekstova iz franjevačke baštine, ali i suvremenika. I glazba koja je odjekivala crkvom bila je vrlo raznolika, od tradicionalnih franjevačkih pjesama, do autorskih djela Davora Terzića i Luke Balvana. U središtu je bila replika križa svetog Damjana, a o bogatoj simbolici križa govorio je fra Rozo Brkić te naglasio kako na križu nije Raspeti nego Uskrsnuli Krist. Kako prije osamsto godina tako i danas – Krist nas sve s križa poziva da "pođemo i popravimo Njegovu kuću".

Svečanim misnim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali u subotu predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić završila je proslava 800. obljetnice Franjevačkog reda. U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i ostali hrvatski biskupi, banjalučki biskup Franjo Komarica i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, provincijali franjevačkih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te dvjestotinjak svećenika, većinom franjevaca. Misi su uz franjevke, novake i novakinje, bogoslove, sjemeništarce i kandidatice, članove i članice Franjevačkog svjetovnog reda, Franjevačke mladeži, članice svjetovnog instituta Mala franjevačka obitelj, nazočili i vjernici prijatelji franjevačke karizme, kao i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, predsjednik Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kardinal je u svojoj propovijedi podsjetio na početke Franjina posvećenog života u nasljedovanju Isusa Krista i predanju Crkvi koje je bilo u osluškivanju riječi evanđelja. Kazao je da je sv. Franjo, siromašan, slobodan od svega, nastojao ljudima otkriti Boga koji je u njima. Kardinal Bozanić je naglasio kako su svi franjevački redovi koji djeluju na hrvatskom području veliki dar i Zagrebačkoj nadbiskupiji. "Kao zagrebački nadbiskup, na ovom se mjestu otajstvenoga zajedništva, koje izgrađuje našu crkvenost, usuđujem izgovoriti riječi vašega Utemeljitelja: 'Gospodin mi je dao braću.' Franjino priznanje da mu je Gospodin 'dao' braću govori da je svatko od vas dar. Svi ste darovani Crkvi i zato neka vam je najveća radost osjećati se darom u Crkvi. Obdareni ste da budete dar. Neka ta svijest bude uvijek prisutna u oblikovanju vašega poslanja i djelovanja u Crkvi", poručio je kardinal. Dalje je govorio kako je Franjo svojom jednostavnošću prepoznat kao istinski obnovitelj Crkve. "Nije ispravno živjeti od slave pokojnih velikih franjevaca nego s pouzdanjem i predanjem u Boga prihvatiti svaki izazov današnjeg svijeta i sjetiti se riječi svetoga Franje: 'Započnimo braćo, služiti Gospodinu Bogu, jer dosada jedva da smo malo napredovali'. Zato je neuki Franjo bio pouka svakome učenju onoga doba. Svojom je jednostavnošću prepoznat kao istinski obnovitelj Crkve", istaknuo je kardinal Bozanić, pozvavši sinove i kćeri sv. Franje da i danas čuvaju to jedinstvo molitve i angažiranoga poslanja u svijetu.

Nakon pričesne molitve, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Đuro Hontić uveo je zajednicu u čin obnove redovničkih zavjeta, a potom su zavjetovani članovi Franjevačke obitelji obnovili redovničke zavjete.

Potom je u prigodi proslave 800. obljetnice Franjevačkog reda kardinal Bozanić predao provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željku Železnjaku dar za samostan Sv. Franje na Kaptolu, franjevački pojas bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao združeni zbor sastavljen od mješovitih zborova više zagrebačkih župa. Nakon misnog slavlja, bratsko druženje u duhu franjevaštva nastavljeno je zajedničkim blagovanjem u dvorištu Bogoslovnoga nadbiskupskog sjemeništa.