Podjela službi: novi lektori i akoliti

U čovjekovoj nutrini uvijek postoji potreba za tišinom i vremenom kad je potrebno se odvojiti nakratko od svakodnevnoga života i obveza koje nas prate. Tako smo i mi, bogoslovi, svjesni toga zajedno s našim meštrom fra Ljubom Kurtovićem imali našu redovitu mjesečnu obnovu 18. listopada 2008. god.


Nakon napornog mjeseca, predavanja na fakultetu, osobnih stvari i obveza te dužnosti koje treba savjesno vršiti, čovjek zaista vapi za odmorom planirajući si dan za duhovnu obnovu, te da bi oživljen novim duhom skupio snagu za nove borbe i obveze koje ga čekaju. Tako je i ova naša mjesečna duhovna obnova bila prava prilika za takvo što.

Duhovna obnova je posebno vrijeme kada ostavljamo zbrku svakodnevnice te promatramo prošla događanja analizirajući sadašnje stanje s namjerom da u budućnosti učinimo promjene na bolje. Bog uvijek djeluje u nama nježno i blago kao majka prema svome djetetu, govoreći nam i potičući nas. Obraća nam se i, naravno, traži kontakt, a naša je dužnost ili, bolje rečeno, zadaća osigurati mu vrijeme u kojem ćemo primiti njegovu poruku i čuti njegov glas. Naše su mjesečne duhovne obnove idealna prilika za to. Jedan od temelja naših obnova je molitva, jer je molitva povezanost s Bogom koji ulazi u našu zbrkanu stvarnost.

Duhovna obnova na temu, odnosno tri kraće teme: Stilovi razmišljanja, Duhovnost – kako "ući" u „dubinu“ duhovnosti i Razmišljanje o pročitanome evanđelju vodio je fra Vlatko Badurina, TOR, koji živi i radi u Zagrebu. Voditelj nam je, naime, nastojao približiti značenje evanđelja te njegove tri (3) točke razmišljanja koje bi se mogle činiti kroz razmišljanje nakon pročitanog evanđelja: 1. Dio ili riječ koji me se posebno dojmio, koji sam najbolje zapamtio, 2. To povezati s našim Gospodinom Isusom Kristom, 3. Na koncu, što ćemo od toga ponijeti u svakodnevni život.

Čestitamo fra Vlatku na razmišljanjima, koja je podijelio s nama i zahvaljujemo mu na radosnom odazivu da nam održi ovu duhovnu obnovu. Također zahvaljujemo našemu meštru fra Ljubi za svu potrebnu organizaciju subotnje obnove


Podjela lektorata i akolitata – služitelji Riječi i služitelji oltara

Istoga su, naime, dana 18. listopada 2008. god. u našem franjevačkom samostanu u Dubravi, kao i svake godine podijeljene su službe lektora i akolita.

Lektorat
je služba čitača. Čitač ima zadaću prenijeti riječ Božju slušateljima i važno je na koji to način čini kako bi oni koji slušaju zaista osjetili i razumjeli Božju poruku. Akolit je služitelj oltara. Ova se služba mora shvatiti isključivo u skladu sa svojim imenom – "izvanredni služitelj svete pričesti", a ne "posebni služitelj svete pričesti". Zadaća izvanrednog djelitelja svete pričesti je da vrši svoju službu ako nema svećenika i đakona, te ako je svećenik spriječen zbog slabosti, poodmakle dobi ili kojeg drugog opravdanog razloga.

Dana 17. listopada naš meštar fra Ljubo nam je održao predavanje o službi lektora i akolita da bi tako bili što upućeniji u ono što primamo i da bi to mogli što bolje i savjesnije činiti. Sutradan smo pod večernjom molitvom u 18 sati pred nazočnom braćom, nas šestorica bogoslova primili službu lektora i šestorica službu akolita. Službe nam je podijelio fra Ljubo Kurtović, meštar bogoslova.


Lektori su postali: fra Antonio Šakota, fra Bojan Rizvan, fra Dario Galić, fra Ivan Marić, fra Goran Azinović i fra Hrvoje Miletić.

Akoliti su postali: fra Stanko Ćosić, fra Serđo Ćavar, fra Mario Ostojić, fra Nikica Devčić, fra Gabrijel Škibola i fra Davor Piplica.

Čestitamo im svima na službi i vjerujemo u njihovo savjesno i dobro izvršavanje svetih dužnosti.