Ivan Penavić stupio u postulaturu

Franjevačkim putem, slijedeći svoj poziv, krenuo je i naš Ivan Penavić. Naime, 7. listopada u hercegovačkom franjevačkom samostanu u Dubravi, upriličeno je njegovo primanje u postulaturu.


Franjevačka postulatura

Postulatura je vrijeme koje kandidat, nakon što je izrazio molbu mjerodavnim poglavarima, provodi u određenom samostanu s nakanom prikladnog pripremanja za novicijat i život u franjevaštvu. U tom vremenu intenzivnije razmišlja o franjevačkom načinu života promatrajući zajednicu u kojoj se nalazi, a istovremeno zajednica promatra njega. Nastoji bolje upoznati samoga sebe u ispitivanju unutarnjih uzroka vlastitoga zvanja, volje i odlučnosti te u postupnoj kušnji franjevačkoga života.

Snaga duha, poziva i osluškivanje Božjega glasa

Više od 800 godina franjevački način života privlači mnoge mladiće da svoj život posvete življenju Evanđelja Isusa Krista, po uzoru na sv. Franju koji se cijelim bićem i srcem predao Božjemu pozivu. Sveti primjer asiškoga siromaška i manjega brata i danas na jedan prepoznatljiv, ali nenametljiv i skroman način prožima Crkvu.

Novi postulant

Franjevačkim putem, slijedeći svoj poziv, krenuo je i naš Ivan Penavić. Naime, 7. listopada u hercegovačkom franjevačkom samostanu u Dubravi, upriličeno je njegovo primanje u postulaturu. Pod večernjom molitvom u 18 sati pred nazočnom braćom, Ivana je u postulaturu primio fra Ljubo Kurtović, meštar bogoslova, sa svjedocima fra Ivanom Dugandžićem, drugim meštrom i fra Venancijem Mihaljevićem prefektom franjevačkih sjemeništaraca zagrebačke provincije na Kaptolu.
Ivan Penavić rođen je 20. 12. 1990. god. u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Širokom Brijegu. Trenutno je maturant u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati te je, također, u franjevačkom sjemeništu kod franjevaca na Kaptolu.

Čestitamo Ivanu na ovoj hrabroj odluci ulaska u postulaturu te mu iskreno želimo mir i ustrajnost kroz njegov daljnji rast i razvoj u franjevaštvu.