Duhovne vježbe, odlazak starije i dolazak nove mlade braće

Ukratko o našim godišnjim duhovnim vježbama te o odlasku starije i dolasku mlađe braće

Kao i svake jeseni, tako smo se i ove – pred sam početak studijske godine – mi, bogoslovi Hercegovačke i Zadarske franjevačke provincije, zaputili u Masnu Luku – na Blidinje – da bismo obavili svoje godišnje duhovne vježbe. Tamo nas je primio fra Petar Krasić, voditelj Kuće molitve u Masnoj Luci te naš duhovnik fra Ljubo Kurtović, župnik župe Humac.

Ostali smo tu šest dana u zajedničkoj molitvi i razmatranju određenih tema – sržnih za naš život – koje je svaki dan pred nas stavljao fra Ljubo. Kako je i sâm bio (sve do nedavno) odgojitelj naših bogoslova u Zagrebu, upoznat s našim problemima, poteškoćama, pitanjima i radostima, mogao nam je pružiti iskustvene spoznaje i duhovne poticaje za naš redovnički, bogoslovski život.

I sâmo vrijeme održavanja ovih duhovnih vježbi značajno je za nas, jer je ono zapravo pred sam početak studijske godine i pred naš – nakon ljeta – ponovni povratak u Zagreb. Tako se obnovljena duha i okrijepljeni poticajnim riječima i mislima možemo vratiti našoj svakodnevici te je učiniti što plodonosnijom i posvećenijom za sebe i za druge.


Također, nakon ove godine dogodile su se neke uobičajene promjene na našoj bogosloviji. Kao što i svake godine neka braća odlaze, dok nove generacije dolaze, tako je bilo i sada.
U idućih nekoliko rečenica reći ćemo nešto ukratko o tome.

Sedmorica naše braće otišla su u inozemstvo nastaviti svoje studije, po završetku druge ili treće studijske godine.
Naši fra Dario Kaurin i fra Renato Galić otišli su nastaviti studirati u Rim.
Fra Andrija Majić i fra Leon Marijanović preselili su se u franjevcima uvijek posebno drago mjesto – Svetu Zemlju, točnije Jeruzalem. Tamo će nastaviti živjeti u internacionalnom bratstvu našega Reda.
Također, u Chicago (u samostan sv. Ante koji pripada našoj Kustodiji Svete Obitelji) su otišli fra Luka Ćorić, fra Lovro Šimić i fra Stipe Rotim. Oni su se tamo pridružili našemu fra Antoniu Musi, koji im je prethodio svojim odlaskom prošle godine.

Uz ove odlaske braće u inozemstvo, ovih dana petorica – na bogosloviji najstarije – naše braće odlaze na svoje službe u Hercegovinu, gdje im se valja pripravljati za đakonsko ređenje i đakonsku godinu, koju bi u određenim župama trebali provesti.
Tako naš fra Robert Kavelj ide u župu Mostar, dok fra Robert Pejičić odlazi na župu Humac. Fra Jozo Hrkać će svoju đakonsku godinu provesti na župi Posušje, dok će fra Jure Barišić tu godinu biti na župi Široki Brijeg, a fra Dragan Bolčić u župi Tomislavgrad.

Napokon, tu su i jedanaestorica nove mlade braće, koja su ljetos položila svoje prve privremene zavjete, a ovih dana su pristigla u Zagreb. To su:

fra Fran Ćorić i fra Slaven Tomić s Humca, fra Ivan Crnogorac i fra Mate Zlomislić iz Posušja, fra Đuro Ravenšćak iz Dugog Sela, fra Ivan Malić iz Kongore, fra Robert Radić iz Drinovaca, fra Slavko Anđelić iz Gruda, fra Marko Galić sa Širokog Brijega, fra Marin Mikulić s Kočerina i fra Ivan Tomić iz Mostara.

Zahvalni Bogu na svoj braći koje On u našu zajednicu šalje i u njoj okuplja te na raznim službama koje im daje, sve nas stavljamo u Vaše molitve te predajemo zagovoru blažene Djevice Marije, koja neka nam isprosi od Gospodina dar razlučivanja i ustrajnosti!