Đakonsko ređenje fra Alena i fra Ivana

Jučer su u Mostaru za đakone zaređena naša braća fra Alen i fra Ivan

Na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, u subotu 26. prosinca 2015., u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na večernjoj svetoj misi u 18 sati, mons. Ratko Perić podijelio je sveti red đakonata našoj braći fra Alenu Pajiću (župa sv. Josipa Radnika – Domanovići)
 i fra Ivanu Penaviću  (župa Uznesenja BDM – Široki Brijeg).

U koncelebraciji s biskupom su bili fra Miljenko Šteko, provincijal, don Željko Majić, generalni vikar, te oko 30 svećenika. Na samom početku mise biskup Ratko je pozdravio sve nazočne i čestitao Božić i blagdan sv. Stjepana.
Evanđelje je pjevao fra Željko Barbarić, a nakon toga su prozvani kandidati za sveti red. Zatim je slijedilo njihovo predstavljanje čitanjem kratkih životopisa, nakon čega je biskup Ratko svim prisutnima, a posebno novoređenicima uputio prigodnu homiliju. Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima, litanije Svih Svetih koje je otpjevao fra Antonio Šakota, a koje su đakoni molili prostirući se na pod, blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, novim đakonima u oblačenju đakonskih odora – dalmatika – pomogli su gvardijani samostana fra Ante Pranjić –Tomislavgrad i fra Tomislav Puljić – Široki Brijeg, odnosno samostana u kojima će đakoni provesti svoj đakonski praktikum. Zatim su primili evanđelistar – knjigu Evanđelja, a potom su pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju svetog misnog slavlja provincijal fra Miljenko je zahvalio Biskupu što je zaredio dvojicu novih đakona, kao i braći u samostanu te bogoslovima koji su stigli iz Zagreba, a izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih đakona, te novoređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara, napose njihovim odgojiteljima.


Bilo im sretno i blagoslovljeno!