65. obljetnica ubojstva hercegovačkih franjevaca

Danas se navršava točno 65 godina od mučeničke smrti sedmorice hercegovačkih franjevaca koje su, prema kazivanjima svjedoka, partizanski zločinci prilikom ulaska u Mostar okrutno ubili. Partizani su, sve skupa, prije 65 godina mučenički ubili 66 hercegovačkih franjevaca.

Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara partizani su odveli iz Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru svezane te ih ubili, a njihova tijela bacili u rijeku Neretvu. Posmrtni ostaci sedmorice ubijenih svećenika ni do danas nisu pronađeni, a nije obilježeno mjesto na kojem su mučenički skončali svoj život.

Iako je prošlo 65 godina od zločina i dva desetljeća od pada komunističke diktature, a još uvijek nitko nije smogao snage izreći niti riječi isprike za zločine koje je partizanski pokret, u ime svog nalogodavca Komunističke partije Jugoslavije, počinio u veljači 1945. nad hercegovačkim franjevcima zatečenim na Širokom Brijegu, Mostarskom Gracu, Mostaru, Čitluku, i drugim hercegovačkim mjestima. Isprika nije upućena od čelnika političkih stranaka njihovih ideoloških sljedbenika te SUBNOR-a i njegovog čelnika u BIH Jure Galića.

No, malo je vjerojatno da će ikada uslijediti isprika za pobijene svećenike, a još manje da će se neki od odgovornih, koji su danas među živima, procesuirati za te zločine i kazniti. Svaki zločin je zločin, ma tko ga i u koje ime i u za koju ideologiju, naciju ili vjeru počinio.

Njihova je smrt poticaj na vjerodostojno življenje vjere nama danas, ali i obaveza praštanja.

Mučenička smrt naše braće zadužila je nas, hercegovačke franjevce da istražimo okolnosti njihove smrti, da pronađemo njihove posmrtne ostatke i dostojno ih pokopamo. Provincija i Red su poduzeli postupak za proglašenje naše stradale braće blaženim mučenicima. A prije svega, njihova smrt zadužuje nas na vjernost Kristu, Crkvi i duhu sv. Franje.

Polikarpova molitva prije mučeničke smrti:

"Gospodine, Bože Svemogući, Oče ljubljenoga i blagoslovljenoga Sina tvoga Isusa Krista! Mi smo te po njemu upoznali. Bože anđela i nebeskih sila, svega stvorenja i svih pravednika koji žive kako Ti hoćeš. Hvala Ti što si me učinio dostojnim da baš danas i baš u ovaj čas budem zajedno sa svetim mučenicima dionik čaše tvoga Krista, da jednom i tijelom i dušom uskrsnem na vječni i neuništivi život Duha Svetoga. Bože istiniti, o da me danas primiš među svoje mučenike kao žrtvu divnu i ugodnu kako si je pripravio, predodredio i sada ispunio.
Za sve to hvalim te, blagoslivljam te i slavim te o vječnom i nebeskom svećeniku Isusu Kristu, tvome ljubljenom Sinu, po kojem nek je slava Tebi, zajedno s njim i Duhu Svetom, sada i u sve vjekove. Amen."